alangalangkumitir

Javanese Manuscripts

SANEPAN PALENGGAHANE URIP NENG DONYO


Ardhanto
mutiarazuhud ardhanto32@gmail.com

“ TITIK WANCI “

 

Titik wanci menungso ono ing palenggahaning urip,
Urip kang sak becik’e urip,
Urip gemawang nang paran….parane “ AKARYO JAGAT “,
Jagat sak isine kudu ngerti pawohing pakarti,
Pakarti budi luhur soko kersa ning Allah ta’allah sing duweni singgahsana abadi.

“ MENUNGSO “

Mulo ugo menungso sing kasembadan…Ojo tho podho rumongso,
Rumongso kang kaninggaling kawulo,
Kawulo kuwi kudu ngerti sabdyoning alam,
Alam kang katatan , sak tenanne,
Sak tenanne menungso kuwi mung kawijangan rumongso,
Kabeh kuwi kudu ngerti sak tenanne marang Gusti kang akaryo jagat,
Kang duweni gede rumongso kuwi kawijangane Gusti Allah.

“ KANUGERAHAN “

Kanugerahan urip kuwi kudu ditoto lan diwejang.
Ojo ditonton , tapi diroso…diroso opo piwulange urip sak benere.
Sing koyok ngono kuwi jenengen manunggaling kapribaden kawulo urip neng donyo.
Mulo…tho mulo ojo paninggung tapi kudu wilantah , wilujeng ing pandongan.
Sing sak bener-benere pandongan kuwi kudu marekso neng ati lan roso karo Gusti Allah.

“ DONYO “

Kahanan urip neng donyo kuwi wejowantahing kawulo Gusti.
Kawulo Gusti kudu duweni doyo manunggaling roso sejatining roso urip.
Sejatining roso urip kuwi doyo kanugerahaning Gusti Allah kang akaryo jagat sak isine.
Kudu piye menungso neng donyo kuwi sing ngaluyur uripe…
Menungso ning donyo kuwi kudu malenggahing roso ning urip.
Kudu ngerti sabenere urip kuwi soko kersane Allah ta’allah…

Nuwon sewu nek enten lepatipun pangucap sing mboten enten pangelmu….mergo kulo ngerumangsani teseh ngaluyur urip.

@@K

About these ads

25 Comments

  1. kasembadan urip soko lakune urip…….kudu kepriye menungso sing ngaluyur uripe neng donyo…..wigatine kudu mejang lakune urip…ojo ditonton tp diroso opo pinuture urip sing sak benere

  2. teguh wibowo

    i like it

  3. ” ENGSUN ”

    SAK JERONE ROSO..ROSO.. URIPE ENGSUN……KANG BLABRAH ING JAGAT …JAGAT SING KLUMLARAT..KLUMLARAT SOKO RUMONGSONE MENUNGSO…
    WIGATINE ENGSUN KUDU MITUHU…MITUHU SOKO KERSANE GUSTI ALLAH KANG AKARYO JAGAT……..MITUHUNE ENGSUN …YAIKU ANTARANE SUKMO SEJATINE ENGSUN…GURU SEJATINE ENGSUN…ROGONE ENGSUN…JIWONE ENGSUN…MANUNGGAL DADI SAK WADAH BIKALIMATI SYAHADAT KARO JABANG BAYINE ENGSUN..ASHADUALLA’ILLAHA ILLALLLAH..WA’ASHADUANNA MUHAMMAD’DUROSULLAH…..

  4. Kawulo bersyukur dari apa yang kawulo ungkapkan semua atas kehendak Gusti Allah…mudah-mudahan dapat menjadi pembelajaran mengenai PALENGGAHANING URIP…Sebelumnya saya mohon maaf dan bukannya saya merasa benar atau yang paling benar karena saya ngerumangsani kawulo ngaluyur urip….Disini saya akan menjelaskan makna yang tersirat dari PALENGGAHANING URIP
    Palenggahaning urip…Singgahsana hidup…yaitu akhirat dari pembelajaran sejatining urip…dari pembelajaran itu yang bisa merasakan adalah diri kita sendiri…kawulo hanya dapat mengingatkan bukan menggurui…karena untuk kearah pembelajaran sejatining urip itu adalah dialog langsung antara rasa hidup kita yaitu sejatining sukmo sejati dengan Gusti Allah…untuk kearah situ harus MATEGES yaitu menentukan pilihan dari akhir hidup kita yang ngaluyur urip ning donyo dalam arti kata intropeksi diri kita dari apa yang telah kita lakukan hidup didunia ini….

    ” Nuwon sewu sak derengipun menawi kawulo lepat ing pangucap ..kawulo ngerumangsani teseh wonten ing mriki panembah engkang wilantah lan wilujeng ing malenggahing urip “

  5. eddy sujoko

    salam kenal
    kalu bisa diterjemahkan ke bahasa Indonesia, biar agak mudeng, terima kasih sekali ki alang-alang kumitir memberi sanepan untuk bisa sebagai renungan, mohon maaf sy br mulai belajar bhs jw yang halus

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: