SANEPAN PALENGGAHANE URIP NENG DONYO


Ardhanto
mutiarazuhud ardhanto32@gmail.com

“ TITIK WANCI “

 

Titik wanci menungso ono ing palenggahaning urip,
Urip kang sak becik’e urip,
Urip gemawang nang paran….parane “ AKARYO JAGAT “,
Jagat sak isine kudu ngerti pawohing pakarti,
Pakarti budi luhur soko kersa ning Allah ta’allah sing duweni singgahsana abadi.

“ MENUNGSO “

Mulo ugo menungso sing kasembadan…Ojo tho podho rumongso,
Rumongso kang kaninggaling kawulo,
Kawulo kuwi kudu ngerti sabdyoning alam,
Alam kang katatan , sak tenanne,
Sak tenanne menungso kuwi mung kawijangan rumongso,
Kabeh kuwi kudu ngerti sak tenanne marang Gusti kang akaryo jagat,
Kang duweni gede rumongso kuwi kawijangane Gusti Allah.

“ KANUGERAHAN “

Kanugerahan urip kuwi kudu ditoto lan diwejang.
Ojo ditonton , tapi diroso…diroso opo piwulange urip sak benere.
Sing koyok ngono kuwi jenengen manunggaling kapribaden kawulo urip neng donyo.
Mulo…tho mulo ojo paninggung tapi kudu wilantah , wilujeng ing pandongan.
Sing sak bener-benere pandongan kuwi kudu marekso neng ati lan roso karo Gusti Allah.

“ DONYO “

Kahanan urip neng donyo kuwi wejowantahing kawulo Gusti.
Kawulo Gusti kudu duweni doyo manunggaling roso sejatining roso urip.
Sejatining roso urip kuwi doyo kanugerahaning Gusti Allah kang akaryo jagat sak isine.
Kudu piye menungso neng donyo kuwi sing ngaluyur uripe…
Menungso ning donyo kuwi kudu malenggahing roso ning urip.
Kudu ngerti sabenere urip kuwi soko kersane Allah ta’allah…

Nuwon sewu nek enten lepatipun pangucap sing mboten enten pangelmu….mergo kulo ngerumangsani teseh ngaluyur urip.

@@K

27 thoughts on “SANEPAN PALENGGAHANE URIP NENG DONYO

  1. bambang wahyudiono

    Sanepa merupakan ungkapan bahasa yang diramu secara halus oleh ilmu susastra Jawa. Dia tidak tokleh atau langsung kepada apa yang dituju namun melewati bahasa yang tersamar sehingga hanya mereka yang mempunyai ilmu kasusastran Jawa dapat mengerti apa yang sesungguhnya dimaksud pada bahasa sanepa. Ini menunjukkan secara nyata bahwa kebudayaan Jawa memang tinggi. Coba diamati bagaimana sastra Jawa dapat membagi bahasa pengantar untuk berkomunikasi menjadi tiga bagian, ; Ngoko, Kromo Madya, Kromo Inggil. Yang masing-masing bagian hanya dapat dipakai untuk keperluan tertentu yang intinya adalah penghormatan dan penghargaan terhadap siapa kita berkomunikasi.
    Demikian, semoga bermanfaat.

  2. dadang

    mohon untuk diartikan ke bahasa indonesia, biar saya bisa belajar bahasa jawa, terima kasih sebelumnya. (bisa dikirim ke alamat email saya)

  3. jeng wik

    sungguh luar biasa bab budaya jawa menika jan gados tenan. saupamane wong jawa eling jawane mesthi donya iki bakal slamet. apamaneh warga indonesia yen ngerti bab-bab budya katimuran malah slamet kabeh ora bakal manusia ngrajah alam donya biotic n abiotic. rahayu…. rahayu…. rahayu…. niskala satuhu. nuwun

  4. putra

    kang mas kumitir,kulo lamung saged boso kawi sekedik2,tapi kulo pengen belajar,opo maneh isok ketemu panjenengan.cheers

  5. Enie

    muji utomo mas kumitir…
    urip menungso sampun titi wancine, sagete dadi entung..lak-lok..pak-pok..gah-gih..klancam-klemcem, alon mung pasti..

  6. Dhinding Nalurie

    mtrnwn ingkang kathah Kadang kulo Kumithir..mugi soyo saged njumbuhaaken raos pasrah manembah marang Gusti Allah..

  7. Lareasemtirang

    Sabowone marak,e mrinding. Mugio mas kumitir tansah di paringi wilujeng rahayu kalian gusti., nuwun.

  8. Lare Sempu

    Rahayu.
    matur nuwun Mas Kumitir…seratan panjenengan mpun saget nambah wawasan dalem kangge patern/cekelan urip ten bumi minulyo niki..

    Salam Karaharjan.

  9. Lare Sempu

    Rahayu.
    matur nuwun Mas Kumitir…seratan panjenengan mpun saget nambah wawasan dalem kangge patern/cekelan urip ten bumi minulyo niki..
    Salam Karaharjan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s