alangalangkumitir

Javanese Manuscripts

Tag Archives: Sastra

SULUK WALEH


PUPUH D  U  R  M  A  Kawruhana lamun sira tinakonan, apa tegese lajim, enggal saurana, meneng pan tegesira enggal, sipat subut sajati. Lajim lawan subut artinipun apa saurana den aglis kadi urip kita kang wikan ing priyongga, kang kawasa ingpribadi, ingkang miyarsa, nora liyan pribadi. Kang akarsa pan nora liyan piyambak, miwah kang aningali, pan …

Continue reading

SERAT GANDAKUSUMA Pupuh XXXII – XXXIV


PUPUH XXXII === D U R M A === 1. //o// Kalbun prapta lajêng nubruk sêgsana(-1)/ Radyan datan gumingsir/ Kalbun jêngira(-1)/ mêksa krura manguntal/ kinêreg den kabruk swiwi/ kinêmah-kêmah/ Radyan rumaos sakit// Kalbun segera datang dan menerjang Raden Senabrata. Namun, Raden Senabrata sama sekali tak bergeser dari tempatnya. Kalbun bermaksud untuk segera menelan mangsanya. Dengan …

Continue reading

SERAT GANDAKUSUMA Pupuh XXVIII – XXXI


PUPUH XXVIII === S I N O M === 1. //o// Baya nora isin mana/ rinubung sakeh prajurit/ tur lagya umangsah ing prang/ têka ambêge dhumiri/ polah(149v)e lir wong ngimpi/ sakêdhap anjaluk ambung/ kaya wong gêgêmblungan/ neng hotel amain-main/ ngêtog bungah têledhek kalawan bujang// “Sungguh tak tahu malu. Di depan para prajurit, dan dalam suasana …

Continue reading