alangalangkumitir

Javanese Manuscripts

PRIMBON JAWA


NEPTUNING DINA

NEPTUNING PASARAN

Ahad = 5

Legi = 5

Senen = 4

Pahing = 9

Selasa = 3

P o n = 7

Rabu = 7

Wage = 4

Kemis = 8

Kliwon = 8

Jum’at = 6

Sabtu = 9

DINA KALAHIRAN SARTA PANGURIPANE

Minangka pinuju kalairanipun kapendhet saking gunggungipun neptu dinten lan pasaran, lajeng dipun wuwuhi kalawan neptunipun sasi :

muharram
neptunipun setunggal

Rajab
neptunipun tiga

Shafar
neptunipun tiga

Sya’ban
neptunipun gangsal

Rabi’ulawal
neptunipun sekawan

Ramadhan
neptunipun enem

Rabi’ulakhir
neptunipun enem

Syawal
neptunipun setunggal

Jumadi’lawal
neptunipun pitu

Zulkaidah
neptunipun kalih

Jumadi’lakhir
neptunipun kalih

Zulhijjah
neptunipun sekawan

Kapendhet saking neptunipun sasi kalairan, Sakmenika gunggungipun wau menawi langkung saking 10, lajeng ditilar 9, pinten sisanipun. Menawi sisa :

1. 2 utawi 6, menika wiji Lor, kang dados panguripanipun dagang, sanadyan kalih liya-liyanipun sampun benten kaliyan dagang.

2. 3 utawi 5, menika wiji kilen, panguripanipun laku Santri, sanadyan kalih liya-liyanipun, sampun benten kaliyan saking laku Santri.

3. 1 utawi 4, menika wiji Wetan, panguripanipun lakui priyayi, sanadyan kalih liya-liyanipun, sampun benten kaliyan saking laku Priyayi.

4. 7 utawi 8, menika wiji Kidul, panguripanipun among tani, sanadyan kalih liya-liyanipun, sampun benten kaliyan among tani.

5. 9, menika dipun wastani : tanpa tenggak tanpa siran, inggih menika wiji Raja, watakipun boten kenging dipun perintah, malah mrentah.

PETUNG PANCA SUDA


WATAKING MANUNGSA SAKA DINA KALAIRANE

Dina Ahad

Legi : Sumur Sinaba

Paing : Wasesa Sagara

Pon : Bumi Kapethak

Wage : Satria Wibawa

Kliwon : Lebu Katiyub Angin

Dina Kemis

Legi : Satria Wibawa

Paing : Lebu Katiyup Angin

Pon : Satria Wibawa

Wage : Tunggak Semi

Kliwon : Bumi Kapethak

Dina Senen

Legi : Tunggak Semi

Paing : Wasesa Sagara

Pon : Sumur Sinaba

Wage : Wasesa Sagara

Kliwon : Satria Wirang

Dina Jum’at

Legi : Satria Wirang

Paing : Tunggak Semi

Pon : Lebu katiyup Anging

Wage : Sumur Sinaba

Kliwon : Wasesa Sagara

Dina Selasa

Legi : Wasesa Segara

Paing : Satria Wirang

Pon : Satria Wibawa

Wage : Lebu Katiyub Angin

Kliwon : Sumur Sinaba

Dina Sabtu

Legi : Bumi Kapethak

Paing : Satria Wibawa

Pon : Wasesa Sagara

Wage : Satria Wirang

Kliwon : Tunggak Semi

Dina Rebo

Legi : Sumur Sinaba

Paing : Wasesa Segara

Pon : Bumi Kapethak

Wage : Satria Wibawa

Kliwon : Lebu Katiyub Angin

* Nyuwun gunging pangaksami bilih wonten ngandhap punika mawi Basa Jawi ngoko.

PETUNG PANCASUDA
Kangge nikahake temanten.

Ing ngisor iki petungan ala beciking dina kang prayoga kapilih utawa sinirik lamun arep nikahake panganten, miliha dina kang becik kanggo nikahan. Anjupuka neptuning dina lan neptuning pasaran ginunggung, ananging neptu-neptu mau kudu awewaton neptu-neptu kang kang tumrap petungan Pancasuda-Ringkes, yakuwi:

NEPTUNING DINA

NEPTUNING PASARAN

Ahad
neptune 3

Legi
neptune 2

Senen
neptune 4

Pahing
neptune 3

Selasa
neptune 5

P o n
neptune 4

Rabu
neptune 6

Wage
neptune 5

Kemis
neptune 7

Kliwon
neptune 1

Jumat
neptune 1

Sabtu
neptune 2

Lamun gunggungan saka neptuning dina lan neptuning pasaran mau tinemu wilangan :

1. 7, iku tiba petungan : Nuju Padu, watake panganten utawa wong tuwane tansah tukar padu nganti salawase .

2. 2 utawa 8, iku petungan : Demang Kandhuruhan, watake panganten utawa wong tuwane sok nemu lara.

3. 3 utawa 9, iku petungan : Sanggar Waringin, watake panganten utawa wong tuwane sok nemu bungah lan seneng.

4. 4 utawa 10, iku petungan : Mantri Sinaroja, watake panganten utawa wong tuwane sok nemu karaharjan lan kasenengan.

5. 5 utawa 11, iku petungan : Menjangan Ketawan, watake panganten utawa wong tuwane sok kelangan utawa wong akeh sok ana kang duwe niat ala marang dheweke.

6. 6 utawa 12, iku petungan : Nuju Pati, watake panganten ora suwe, bakal pegat mati utawa pegat urip, tur akeh kasusahan kang tinemu.

SEJARAH DINTEN PEKENAN WULAN TAUN
PAWUKON SA’AT TUWIN WINDU

Kanjeng Nabi Idris saweg jumeneng Nata wonten ing nagari Malebari, punika karsa angleluri, anulad amastani dinten. Semanten etanging taun surya 1020 taun awit saking Kanjeng Nabi Adam. Ing ngandhap punika pratelanipun dintenSamsu, Kammar, Marih, ‘Atarit, Mustari, Johar lan Jokal Punika panganggitipun dinten ingkang kaping sepisan.

Nomer kekalih Kanjeng Nabi Idris, saweg jumeneng Nata wonten nagari ing Babel, lajeng Kanjeng Sultan Harmasulhakim, karsa anganggit amastani adamel dinten malih, anuju ing taun surya 1028. Ing ngandhap punika pratelanipun dinten Awal, Ahwal, Dibar, Jibari, Munisa, ‘Arobah lan Sayar. Punika panganggitipun dinten ingkang kaping kalih. Ing ngandhap punika etangan warsa:

# Kamal
# Sur
# Joja
# Sirtan
# ‘Asat
# Sunbullah
# Mijan
# ‘Akrab
# Kus
# Jadi
# Dalwi
# Kut

Wonten ing P. Jawa ingkang jumeneng Nata Sri Maha Raja Buddhawaka, negari ing Gilingwesi, anenulad anganggit dinten, ingakng setunggal dinten 5, kekalih dinten 7, tetiga wanci 5 dipun wastani sa’at, sakawan masa, panganggitipun Resi Raddhi sakawan wau sinangkalan : Masa angler manglar (taun 296).

Dinten 5

Legi

Paing

Pon

Wage

Kliwon

Dinten 7

Radite

Soma

Anggara

Buddha

Respati

Sukra

Saniscara

Wanci 5 kawastanan sa’at

Maheswara

Bisnu

Brahma

Sri

Kala

Masa 12:

Kartika

Pusa

Manggasri

Sitra

Manggakala

Naya

Palguna

Wisaka

Jita

Srawana

Padrawana

Asuji

Jumeneng Ratu Rama ing Ayodya, Kraton binathara, ambawahaken tanah Hindhu sadaya, pujangga tetiga, sami anganggit lambang piyambak-piyambak, dipun wastani windu, panganggitipun windu, empu tetiga wau, sinangkalan : Rasa warnasuci (446)

Windu anggitanipun Resi Walmiki:

Windu Adi

Windu Sancaya

Windu Kunthara

Windu Sangara

Windu Kawanda

Windu Wahana

Windu Sangkaya

Windu Pranila

Windu Tirta

Windu Antara

Windu Manggada

Windu Murka

Windu anggitanipun Resi Wisakarma :

Windu Kawanda

Windu Wahana

Windu Sangkara

Windu Pranila

Windu Tirta

Windu Tirta

Windu Manggada

Windu Murka

Windu anggitanipun Resi Wasusarma

Windu Kararti

Windu Kara

Windu Setra

Windu Karta

Windu Praniti

Windu Pranila

Kanjeng Nabi Muhammad S.a.w punika inggih karsa anenulad, amastani adamel dinten utawi wulan taun, panganggitipun nalika yuswa 33 taun, taksih jumeneng wonten ing Mekkah, sareng yuswa 40 taun pindhah dhumateng nagari ing Madinah ing warsa Je jumeneng wonten nagari ing Madinah 25 taun seda, lajeng kasarekaken kadhaton ing Madinah.Amangsuli cariyos panganggitipun ing dinten wulan taun, sinangkalan : Tata pandhita gati (575)

Dinten 7 :

Ahad

Isnain

Salasa

Arbaa

Khamis

Jum’at

Sabtu

Taun 8 :

Wawu

Jimakhir

Alip

Ehe

Jimawal

Je

Dal

Be

Wulan 12 :

Sura

Sapar

Mulud

Rabi’ulawal

Rabi’ulakhir

Jumadilawal

Jumadilakhir

Rajab

Sa’ban

Ramadhan

Syawal

Dzulka’idah

Besar

About these ads

39 Comments

  1. Asu

    Becik ketitik seng olo bakal ketoro

  2. yohanes lukito

    Allah SWT Tuhanku
    Muhammad SAW Nabiku
    Al Qur’an Kitab Suciku
    Jihad Jalanku
    Mati Syahid cita-citaku….

  3. Ucil

    Kulo setuju kale njenengan

  4. Angger Ngomong

    maaf ralat; qulitas = qualitas, thx.

  5. Angger Ngomong

    Asslmkum..,Kulo ta melu2..,gih, Peradapan demokrasi semua boleh berpendapat karna itu dijamin Undang2 Indonesia,qulitas isi pendpt cerminan qulitas orngnya, baik & tidaknya isi pendpt bgmn yg menerinya, banyaknya pendpt/gagasan yg dilandasi hati & pikiran yg bersih akn menambah pengetahuan kita,prinsipnya wong jowo kudu jowoni, tingkah laku & ucapan tetap dijaga meskipun sudah tercampur peradapan multi warna (bhs,suku,agama&budaya/peradapan manca negara).Budaya jawa harus kita jaga dan kita lestarikan krna itu identitas kita.Adanya primbon saya yakin tidak asal buat, bgi yg tdk mau pke tdk disalahkan & yg mau pke juga tidak salah.Primbon jawa yang pernah saya baca menurut say isinya adalah arahan &perhitungan cermat untuk melakukan sesuatu tindakan, yg tujuannya pasti; yaitu memaksimalkan hasil & meminimalisasi resiko. Saya bangga &kagum kpd nenek moyang saya yg sngt pintar,cerdas & bisa mewariskan pengetahuan yg bermanfaat kpd generasi berikutnya.Mohon maaf kepada para pembaca apabila ada yg salah & mohon minta diluruskan biar nambah pengetahuan. Cekap Semanten atur kulo…,wasallam.

  6. Hamba Allah

    maturnuman mbah…
    he…

  7. Ilmu itu luas jangan bawa agama di dalamnya, agama bukan logika klo di perdebatkan tidak akan ada ujungnya. Udach pokoknya yang baik kita terima …

    Klo setahuku primbon emang bukan ramalan tapi kebiasaan yang di tulis.. yach sama kayak survey :D .. jadi ndak usah di debatin .. nikmatin saja :D

  8. joko sundang

    bukalah mata batin sampeyan kabeh…..jangan turuti hawa nafsu dan egomu……untuk menerima wawasan…..ilmu itu sangan luas sedulur, tinggal bagaimana kita menyikapinya.dan gak bakalan mungkin satu orang akan menguasai banyak ilmu kalau tidak mau menerima dan membuka alam pikiran kita untuk menerima dengan bijak,……kaya mas primbon jangan langsung memvonis…..apakah anda sudah faham betul primbon itu apa ?,,,sehingga anda mengatakan itu tipu daya setan… tahukan mas primbon setan itu kayak apa,,,, hehehe aku aja pengin tau wujude setan

  9. Nuri

    Sebenere bagus sich, tapi klo da versi terjemahannya mungkin akan lebih baik, krn saya kurang ngeh maknanya….

  10. Ki joko

    Saya sefaham dengan sabdalangit.
    Buat ki bablas vandanu jangan bawa bawa nama agama dan kitab orang lain,kalau hanya untuk menyinggung perasaannya..

  11. Ki joko

    Saya sefaham dengan sabdalangit.
    Buat ki bablas vandanu jangan bawa bawa nama agama dan kitab orang lain,kalau hanya untuk menyinggung perasaannya.

  12. wah,… tangks,… yau,…
    karna aku dulu emang punya buku primbon,… tapi lupa gak ku bawa waktu pindah dari jogja,…. masalah neptu dino dah inget lagi nie,….

    skali lagi tangks yao,….?!

  13. Prasojo

    Seperti kata pepatah “Tak kenal maka tak sayang”, kadang kita terlalu terburu – buru mencela sesuatu meskipun kita belum faham benar, dan inilah sifat fitrah manusia. Tetapi lain dgn orang yang telah sedikit tahu/faham ilmu Ketuhanan, tentu akan berhati hati bila berbicara. Mohon maaf kawan bila ada salah.

  14. sinta

    saya lahir tanggal 2 november 1986 calon suami lahir tanggal 16 november 1986. mohon balas tentang perjodohan saya

  15. kalo minggu pahing ketemu dgn kamis kliwon apa hasilnya….tlg di blz n diberi keterangan yang rinci

  16. joni

    kalo minggu wage ketemu dgn minggu pahing apa hasilnya….tlg di blz n diberi keterangan yang rinci

  17. Jhon yohanes

    ga ada bnar ga ada salah. yang benar dan salah menurut kepribadian masing-masing. jangan salahkan primbon tapi sampaikanlah dengan apa adanya. jaga diri agar tidak terlalu fanatik. hanya kuranag laku dan pantangan. wess uapik boss…!

  18. seto

    masih penasaran…je

  19. Sekti

    Kurang terbuka seharusnya, dengan mudah orang bisa mengetahui hari dan tanggal lahir

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: